ΠΕΡΠΑΤΩ:
ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ


walk:
somatic | city reframing
somatic city | reframing

laboratory for visual arts | department of architecture | university of patras


see map

4.7.08

1,2,3 th WALK








ΔΡΑΣΗ 1

Η διαδρομή της πρώτης δράσης στην περιοχή Μειλιχίου της Πάτρας Hήτανε προκαθορισμένη ως προς την πορεία - ακολουθούσαμε το ποτάμι.
Δεν είναι ένα ποτάμι που μοιράζει τα δυο στερεά σημεία,
ούτε είναι από εκείνα τα ελεύτερα και ζωντανά, που τα εμπόδια είναι μόνο η μεγάλες πέτρες η τα δέντρα που αυξάνουν τι ταχύτητα του και δημιουργούν παιχνίδια,
τα πλαϊνά του όρια δεν είναι το μόνο που το κατευθύνει, που το ορίζει.
Είναι ωμός και αυτό, σε μερικά σημεία. Μόλις τα συνεχίζαμε μπαίναμε στο ρυθμό του, ακολουθούσε το επόμενο κομμάτι με τελείς διαφορετικά στοιχεία χαρακτήρα;

Τα στοιχεία αυτά είναι έντονα λόγο τις διαφορετικότητας του και απότομης αλλαγής.
Σαν ένα κολάζ, ανακατεμένα κομμάτια του παζλ από δυο τρεις εικόνες.
Ένα κομματάκι εικόνας του ποταμού, μετά ένα κομματάκι εικόνας ερείπιων κτισμάτων, μετά ποταμάκι πάλι , μετά κομμάτι του δρόμου με ενώνει κυκλοφορία, ποταμάκι πάλι με αρχαίες γεφυρουλες και τα πολύχρωμα φυτά γύρω γύρω...


Το κάθε μέρος στο οποίο κρυβότανε το ποτάμι, τα εμπόδια, τα στοιχεία αντίθετα του, όπως η κυκλοφορία η κτίσματα,
Εκείνα που το πλησίαζαν με κάποιο τρόπο ενώνοντας, όπως και οι μετανάστες που προσωρινά κατοικούν πλάι του...
Και η ομάδα μας η οποία ενωνότανε και τόνιζε την υπάρξη του παρατηρώντας το, αναζητώντας το.
Μερικές φορές γινόμασταν και το ρεύμα του, μεγαλώνοντας το όγκο του βλέποντας από την οπτική του γωνία.

Με τη δράση αυτη ξυπνούσαμε την περιέργεια τον ντόπιων, αλλά όχι σε σημείο που αξίζει να αναφερθώ περισσότερο.
Αυτό που κράτησα εγώ είναι ότι βάζοντας σαν στόχο την αναζήτηση του, εστιάζοντας την προσοχή μου εκεί επετρεπε πιο ομαλά να παρατηρήσω τα εμπόδια, και να πάρω επαφή με τα συναισθήματα μου χωρώντας τα .
Στο κείμενο,που ανάρτησα νωρίτερα στο bloc¨και το επισημάινω πιο κάτω, περιγράφω μια στιγμή , δυσκολίας όπου επέτρεψα τα εμπόδια να με αγγίζουν σε όλο τους το μεγαλείο και με άφησαν και τα άφησα ήσυχα.


Σημείο :
Γωνία της οδού ...με έντονη κυκλοφορία

Ακολουθώ το ποταμό.
Θέλω να το βιώσω όλο, το ήχο του την εικόνα την υγρασία και τη μυρωδιά του.
Προσπαθώ να εστιάσω απομονώνοντας το από το περιβάλον κινητό και ακίνητο, ζωντανό η νεκρό, η έστω να μην χάσω την οπτική επαφή μαζί του.
Όλα αυτά σε ένα σημείο το πιο δύσκολο, το πιο εμπλεκόμενο...
Μπροστά από τον ποταμό στέκουνε κτίσματα, τα οχήματα τον διασχιζουν κάθετα που με το θόρυβο τους παίρνουν το κάθε ίχνος του ήχου και το καυσαέριο τους εξαφανίζει την μυρωδιά του την υγρασία του αέρα.
Είναι σαν να αναζητά κανείς την ησυχία στο τσίρκο, ανάμεσα σε ακροβάτες, κλόουν, ελέφαντες, τύμπανα..

Υποθέτω, πως δεν μου παραμένει άλλος τρόπος παρά να τα χωρέσω όλα αυτά τα στοιχεία –εμπόδια μαζί και να το νοιώσω, να δω την ομορφιά έτσι όπως είναι και προφανώς τότε να φανεί και το ποτάμι. Εξάλλου είναι ένα μικρό ποταμάκι που βρίσκεται στη Πάτρα.

Η δράση αυτη άλλαξε τις ποιότητες του τόπου για εμένα με την παρατήρηση και το σύμπλεγμα αισθημάτων που μου προκάλεσαν αλλά επίσης και με την βοηθεια της ομάδας δεν ήμουνα μόνη σε αυτιν τη διαδρομή, δεν φοβόμουνα να περάσω από κάποια σκοτεινά άγνωστα σημεία προς το τέλος της διαδρομής, άρα μπορούσα να είμαι και μόνη μου με ασφάλεια επίσης.














2 Δράση
UNDERGROUND Δομική δράση με μνήμη .
Πιστεύω πως η πρώτη δράση του περπατήματος στο Μειλιχου έδωσε παραπάνω δόνηση σε αυτη τι δράση.
Οπός είπε και ο κύριος Κούρος αν το μεταφέρω σωστά: «αρχιτεκτονικά θα μπορούσε να περιγραφτεί έως τομή ενώ η πρώτη δράση κάτοψη.»

Σκεπασμένο τοπίο με μπετόν.
Το ποτάμι έγινε δρόμος.
Το στοιχείο τις κινήσεις της αλλαγής είναι χαρακτερισικο.
Όλα αλλάζουν. Σε λίγο δεν θα υπάρχουν στίγματα ποταμού,
Είναι ένας δρομπς υπό ανέγερση, σκουλήκι που αποκτά φτερά η μάλλον το αντίθετο.
Συμμετέχουμε στην αλλαγή χωρίς επέμβαση ομός.(κατά τη γνώμη μου) απλά προλάβαμε να δούμε και τα σιδερά, καλουπώματα του μπετόν και τα νερά και στοιχεία του άκτιστου ταυτόχρονα.

Κάτι σαν τα παιδία τα οποία εκμεταλλεύονται την προσωρινή κατάσταση για το παιχνίδι. μόνο που εκείνα το απολαμβάνουν χωρίς το φόβο του χρόνου, έτσι απλά.

Στο περπάτημα αυτό είμαι πιο ενωμένη με την ομάδα, ποι λιγο ελευτερη.
Ερευνούμε πιο ξεκάθαρα και ξεχωρίζουμε τα νέα από τα παλιά. παίζουμε και εμείς με τα σόματα μας στα κανάλια εκσκαφών και τα προσωρινά στοιχεία.
Αυτό που προσφέραμε με τη δράση του περπατήματος σε αυτό το σημείο είναι ότι δώσαμε λίγη ζωή λίγη ενέργεια, προσωρινά σε ένα τοπίο που πεθαίνει - υπό ανέγερση.






3 Δράση
DAWN TOWN
ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΟΥ ΤΡΕΝΟΥ
Για κάποιους λόγους τα ταξίδια με το τρένο παραμένουνε στη μνήμη.
Λόγο της μεγάλης τους διάρκειας την άμεση επαφή με το περιβάλλων που κινείτε, το ρυθμό της κίνησης και του ήχου? Με μεγάλη ακρίβεια μπορώ να θυμηθώ το κάθε μου ταξίδι με το τρένο, τις σκέψεις που είχα, τα σκεφτόμενα ζαρωμένα πρόσωπα τον ταξιδιωτών ακόμα και της κινήσεις τους το διάλογο. Την σχεση μεταξη τον ταξιδιοτον όσο μαζί, πόσο ο καθένας στον εαυτό του ταυτόχρονα.
Δεν θα είναι τυχαίο που το τρένο είναι ένας από τους μεγαλύτερους πρωταγωνιστές ταινιών...

Η τρίτη δράση ξεκίνησε την ωρά που νύχτωσε ήδη.(είναι η ώρα που ξεκινάνε τα σινεμά).Είμαστε ντυμένοι στα μαύρα, περπατάμε στη σειρά ο ένας πίσω από τον άλλο. Το κάθε βήμα είναι μελετημένο, καθώς κοιτάμε κάτω σε ποια πέτρα η σε πιο ξύλο θα ακουμπήσουμε το πόδι μας. έχουμε ρυθμό και ταχύτητα, συγκεντρωμένη κύριος στο βήμα μας . Η ομάδα παίζει και εδώ το ρόλο τις , λειτουργεί ως εμπόδιο - πρέπει να έχουμε ίδιο ρυθμό ώστε ο ένας να μην πατήσει τον άλλων , και άλλες φορές γιατί υπάρχει και μια συζήτηση ανάμεσα μας όποτε έχουμε επιπλέον ερέθισμα της προσοχής.
Είμαστε και μαζί αλλά δεν μπορούμε να χάσομε την επαφή με το βήμα μας.

Στη συνεχεία δημιουργήσαμε ένα σενάριο. Μοιραστήκαμε σε δυο ομάδες, μισή περπατάγαμε στην διαδρομή που ακολουθούν τα τρένα (και εγώ ήμουνα σε αυτήν) και η άλλοι μισή παράλληλα από την μεριά του λιμανιού, πλάι στα κάγκελα που μας διαχώριζαν. Η μια ομάδα έδινε εντολές στην άλλη για μια δράση επιπλέον, μια εντολή για διαφορετική σωματική κινήσει.
Με το τρόπο αυτό έγινε μεγαλύτερη δόνηση δε όλη τη δράση ζωντανέψαμε και σωματικά και η σχέση μετάξι μας πήρε κυρίαρχο ρόλο αυτί τι φορά.
Ξυπνάγαμε το ενδιαφέρον τον περαστικών και ιδικά στην ακολουθούσα στιγμή¨
Είμαι λοιπόν ι τελευταία στη σειρά πάνω στης γραμμές του τρένου.
Πίσω μου , πάνω σε ίδιες γραμμές ακολουθούσε ένα τρένο.
Δεν έβλεπα τα Φώτα του, δεν άκουγα το θόρυβο. Ερχότανε με αργή ταχύτητα πλησιάζοντας το σταθμό της Πάτρας, με εμάς το εμπόδιο στη διαδρομή του .
Πλάι μου, φωνάζανε η άνθρωποι από τα αυτοκίνητα τους προσπαθώντας να με προειδοποιήσουν ,στους οποίους δεν έδινα ιδιαίτερη σημασία στρεφόμενη μέσα μου ...
« Στην προσπάθεια του να πιαστεί από κάπου, ο Μπερλιοζ έπεσε ανάσκελα, χτυπώντας όχι και τόσο δυνατά στο πίσω μέρος του κεφαλιού του στη πέτρα, και πρόλαβε να δει τα υφή, κάπου δεξιά του η αριστερά του – δεν πρόσεξε πια – το χρυσωμένο φεγγάρι. Μόλις που πρόφτασε να γυρίσει στο πλάι , μαζεύοντας με μια απεγνωσμένη κίνηση τα ποδιά του στην κοιλιά, και γυρνώντας είδε το κάτασπρο από τη φρίκη πρόσωπο και το κατακόκκινο μαντίλι της γυναίκας που οδηγούσε το τραμ, καθώς ορμούσε κατά πάνω του με ασυγκράτητη δύναμη. Ο Μπερλιοζ δεν ξεφώνισε, όμως όλος ο δρόμος γύρο του γέμισε από απελπισμένες γυναικείες στριγκιές. Η οδηγός τράβηξε το ηλεκτρικό φρένο και το βαγόνι τραντάχτηκε ολόκληρο, αναπήδησε, και με βρόντους και χλαπαταγή τινάχτηκαν συντρίμμια τα τσάμια από τα παράθυρα. Το μυαλό του Μπερλιοζ τριβέλισε μια απεγνωσμένη κραυγή : «Μα είναι δυνατόν ;…» Και μια τελευταία φορά ακόμα έλαμψε το φεγγάρι προς τα μάτια του αλλά θρυμματισμένο, και μετά γίνηκε σκοτάδι.
Το τραμ σκέπασε τον Μπερλιοζ, και πλάι στο κιγκλίδωμα της αλέας του πατριάρχη πετάχτηκε πάνω στο λιθόστρωτο κάτι στρογγυλό και σκούρο. Παίρνοντας το κατήφορο κατρακυλούσε αναπηδώντας στις πέτρες της Μπροναγια. Ήταν το κομμένο κεφάλι του Μπερλιοζ.
Μιχαιλ Μπουλγακοφ «Ο Μαιτρ και η Μαργαριτα»

Το τρενο που μας ακολουθουσε ειχε χαμιλι ταχιτιτα. Με κομμένη ανάσα σκευτομουνα τον Μπερλιοζ, μέτρησα πολύ προσεκτικά τις αναλογίες του χορού του τρένου και το χωρό γύρο μου. Γίναμε ένα με το πλαινο κάγκελο που μας χώρισε από την υπόλοιπη ομάδα και το λιμανι. Το τρένο πέρασε δίπλα μας τόσο αργά και κοντά που μπόρεσα να τα συναντήσω το βλέμμα του οδηγού και πόλων επιβατών σαν να ήμουνα κι εγώ στο τρένο ανάμεσα τους...και συνεχίσαμε το περπάτημα μας...

Η τρίτη δράση ήτανε αλλιώτικη αρκετά από της δυο προηγούμενες .ίσος το σκοτάδι που περιόριζε την δυνατότητα μακρινής παρατήρησης μας έκανε πα πάρουμε επαφή περισσότερο με το περπάτημα ,ίσος που ο ρυθμός της ήτανε συνεχόμενος οπός και του τρένου, ίσος επειδή γίναμε ένα με τα αλλά εμπόδια που περιέχει το κέντρο τις Πάτρας, η επειδή απλά μπήκαμε ποιο ομαλά στην λογική του περπατήματος έως δημιούργημα και ένα χιλιοστό πιο κοντά στης σκέψη τις επανασχεδίασης της πόλης βάση το περπάτημα.

Labels: nora.demjaha

drakouli maria 04:03 0 COMMENTS

2.7.08

Labels: 4th walk, vasilopoulou-tsopela

eleni tsopela 18:13 0 COMMENTS

telikh ergasia

Labels: fotis-ioanna

fotis-ioanna 14:45 0 COMMENTS

κριτική συζήτηση των 4 δράσεων περπατήματος

1ο περπάτημα – ποταμός Μείλιχος
Συναντιόμαστε περίπου στα μισά της ροής του ποταμού και κατηφορίζουμε κι εμείς μαζί με το νερό μέχρι το σημείο που εκβάλλει στη θάλασσα. Παρόλο που προσπαθήσαμε από την αρχή (σε διάλογο) να συντονίσουμε την πορεία της ομάδας στο ρέμα, τελικά ασυναίσθητα χωριστήκαμε σε δύο μικρότερες ομάδες που η καθεμία έδρασε εντελώς διαφορετικά και εξέλαβε άκρως διαφορετικές εικόνες.-Φυσικά ανάλογα με τις δυσκολίες ο αριθμός των ατόμων σε κάθε ομάδα αυξομειωνόταν-. Η μία ομάδα κινήθηκε μέσα στην κοίτη του ποταμού και η δεύτερη παράλληλα με τις όχθες. Οι δυσκολίες που αντιμετώπισε η πρώτη είχαν να κάνουν με την υπερπήδηση εμποδίων (κ νερού) κυρίως και την ανωμαλία του εδάφους κ του τοπίου γενικότερα, ενώ για την δεύτερη είχαν να κάνουν με τη συνεχή προσπάθεια να μένει σε οπτική ή ακουστική επαφή(με φωνές ανάμεσα σε μέλη των δύο ομάδων) με το ποτάμι.

2ο περπάτημα – ποταμός Διακονιάρης
Συναντηθήκαμε αυτή τη φορά στις εκβολές, σχεδόν, του ποταμού (στις σιδηροδρομικές γραμμές) και κινηθήκαμε αντίθετα, δηλαδή προς την πηγή του. Πριν ξεκινήσει η διαδρομή, πραγματοποιήσαμε μια μικρή, ιδιότυπη και αυτόνομη δράση μέσα στο Super Market. Μετά από μια μικρή περιήγηση στους διαδρόμους του, σχηματίσαμε έναν κύκλο κοντά στα ταμεία, με σκοπό να παρατηρήσουμε πώς θα μεταβληθεί η κίνηση των πελατών στο συγκεκριμένο σημείο. Μετά από αυτήν την παρέμβαση, ξεκίνησε το περπάτημα. Κυρίαρχα στοιχεία της διαδρομής, εκτός από τις εικόνες του εργοταξίου, ήταν τα σκουπίδια, ο βάλτος και η απώλεια του υγρού στοιχείου, που ήταν καλυμμένο και εμφανίστηκε σε ορισμένα σημεία της διαδρομής. Θα μπορούσε κανείς να πει πως ένας από τους στόχους του περπατήματος ήταν και η αναζήτησή του ή αλλιώς η σύγκριση μεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος ή ίσως και η ανάκληση απλά της μνήμης του νερού. Η διαφορά σε σχέση με το περπάτημα στον ποταμό Μείλιχο, είναι ιδιαίτερα έντονη και κατά κάποιο τρόπο «ενοχλητική», σε ότι αφορά, όχι μόνο την πρόσβαση στην περιοχή, αλλά και σε ότι αφορά τη συνειδητοποίηση του πόσο έντονη είναι η ανθρώπινη επέμβαση στο περιβάλλον.

4ο περπάτημα – ανάγνωση κειμένων στις στοές – οδ. Γούναρη
Υπήρχαν πολλές ιδιαιτερότητες σ’ αυτό το περπάτημα. Η πορεία δεν είναι γραμμική όπως στις προηγούμενες περιπτώσεις, αλλά ορίζεται από τις στοές που συντάσσονται απέναντι και δημιουργούν νοητά μια πιο κυκλική πορεία. Γίνεται ανά ζευγάρια και υπάρχει μεγάλο πλήθος ζευγαριών. Κι έπειτα συνοδεύεται από μια ακόμη δράση, αυτή της ανάγνωσης. Εμείς είδαμε το περπάτημα αυτό σαν ένα καρδιογράφημα το οποίο προβάλει όλους τους ρυθμούς περπατήματος αλλά και διαβάσματος. Ο ρυθμός επηρεάζεται άλλοτε από την ακουστική του χώρου και μόνο, άλλοτε από την κυκλοφορία πολλών πεζών αλλά κυρίως οχημάτων σε ένα κεντρικό δρόμο κι άλλοτε από την συνάντηση άλλων ζευγαριών που περπατάνε και διαβάζουν. Στην τελευταία περίπτωση παρατηρήθηκε συχνά και η αλλαγή των ζευγαριών ούτως ώστε να αλλάξει αυτό που ακούει ο καθένας, και το ακροατήριο του αντίστοιχα.

Labels: discuss_walks

ΚΑΣΣΙΑΝΗ_Leontiadou 14:25 0 COMMENTS

drasi meilixos_teliko_katagrafi drasis

Labels: m.kanaki_k.leontiadou

ΚΑΣΣΙΑΝΗ_Leontiadou 14:20 0 COMMENTS

drasi meilixos_synexeia

Από τη μικροκλίμακα στην μακροκλίμακα έχουμε άπειρα παραδείγματα όπου μπορούμε να παρατηρήσουμε τα αποτελέσματα της γεφύρωσης δύο τόπων. Εμείς αρχίσαμε να διερωτόμαστε για το αντίστροφο, και τι αποτελέσματα μπορεί να ‘χει αυτό στον (επανα)σχεδιασμό της πόλης.
Θα προσπαθήσουμε επομένως να δούμε τι συμπεριφορές και τι αποτελέσματα μπορεί να ‘χει η αποκοπή μιας γέφυρας. Με την ίδια λογική, αποφασίζουμε δύο διαφορετικούς τρόπους αποκοπής μιας υπάρχουσας γέφυρας. Α)Δράση εφήμερη: τοποθετούνται σε παράταξη ανθρώπινα σώματα σαν αντικείμενα (χωρίς ανθρώπινες αντιδράσεις) που φράζουν τη ροή των πεζών ανθρώπων. Β)Δράση πιο μόνιμη: φτιάχνουμε ένα πρόχειρο φράγμα με πέτρες και αντικείμενα που βρίσκονται στην περιοχή.
Και στις δύο περιπτώσεις προσπαθούμε να δούμε και να καταγράψουμε τις αντιδράσεις των πεζών που βρίσκουν μπροστά τους το εμπόδιο. Δίνουμε προσοχή 1ον)στις εναλλακτικές κινήσεις τους για να συνεχίζουν την πορεία τους και 2ον)στο χρόνο που θα περάσει μέχρι να επέμβουν κάποιοι από τους πεζούς και να «γκρεμίσουν» το φράγμα.




Labels: 1st walk, m.kanaki_k.leontiadou

ΚΑΣΣΙΑΝΗ_Leontiadou 14:12 0 COMMENTS

drasi meilixos_arxiki




Η ιδέα που μας απασχόλησε σε σχέση με τις διαδρομές παράλληλα με την ροή των δύο ποταμών ήταν η γεφύρωση των δύο όχθεων.
Προτείναμε τρία σενάρια όπου άνθρωποι ανά ζευγάρια επιχειρούν να περάσουν από τη μια μεριά του ποταμού στην άλλη, σε σημεία που κρίνονται κατάλληλα-εκεί που στενεύει το πλάτος του ποταμού. Ο ένας από τους εναλλακτικούς τρόπους αναφέρει την τοποθέτηση του πρώτου σώματος εγκάρσια στη ροή του ποταμού, με τα άκρα να ακουμπούν στις δύο απέναντι όχθες, στα σημεία που το πλάτος το επιτρέπει, και το δεύτερο σώμα κινείται πάνω σ’ αυτό.
Σε εξέλιξη αυτού, προβληματιζόμαστε και εφευρίσκουμε πιθανούς επιτυχημένους συνδυασμούς, ώστε η ανθρώπινη γέφυρα να μπορέσει να λειτουργήσει και στην πράξη. Πλέον χρειαζόμαστε περισσότερα από δύο άτομα, όπου τα σώματα τοποθετούνται είτε ξαπλωμένα το ένα πάνω στο άλλο δημιουργώντας ένα συμπαγή όγκο, που μπορεί κάποιος να πατήσει πάνω του, είτε (μηχανικά)σαν υποστυλώματα και δοκοί.

Αυτά είναι τα παραδείγματα που αναφέρονται και είναι εξέλλιξη αυτών που παρουσιάστηκαν στν ενδοιάμεση.

Labels: 1st walk, m.kanaki_k.leontiadou

ΚΑΣΣΙΑΝΗ_Leontiadou 14:00 0 COMMENTS

1.7.08

verbal acts_videos


soriazomai_takounia

gelao_strofes

Labels: paneta_syriou, verbal_acts

maria paneta 23:26 0 COMMENTS

λίστα

α. περπατάω
μπλαζωνεύω
παραπατάω
σωριάζομαι
γελάω
αποπροσανατολίζομαι
χάνομαι
χαζεύω
καθρεφτίζομαι

β. τακούνια
κατηφόρα
συνάντηση
φωτεινές επιγραφές
στροφές
ταξί
χαλίκι
τζιν τόνικ
χαλασμένο αυτοκίνητο
εκκλησία

Labels: paneta_syriou

alexandra syriou 23:11 0 COMMENTS

περιπλάνηση στην πόλη











Labels: paneta_syriou, verbal_acts

maria paneta 22:56 0 COMMENTS

3ο περπατημα-γραμμες τρενου

Η τριτη μας εξορμηση εγινε στο κεντρο της Πατρας στη περιοχη του λιμανιου στισ γραμμες του τρενου.Πρωτη μας κινηση ηταν να περπατησουμε κατα μηκος των γραμμων του τρενου μεχρι την πυλη του λιμανιου.Ηταν καπως επικινδυνο κ λογω της ωρας επειδη ηταν βραδυ κ το εδαφος δεν ηταν ευκολο για να κινηθεις με ανεση.Φτανοντας στη πυλη αποφασισαμε να χωριστουμε σε 2 ομαδες, η καθε μια ακολουθησε διαφορετικη πορεια επιστροφης.Μια ομαδα γυρησε εσωτερικα του λιμανιου ενω η αλλη γυρησε απο τον ιδιο δρομο.Η ομαδα που πηγε απο την εσωτερικη μερια ειχε μεγαλυτερη ανεση στις κινησεις της λογω κ του πιο μεγαλου χωρου δρασης αλλα ειχαν κ τη δυνατοτητα να παρεμβαλουν απο την πορεια τους επειδη υπηρχαν καποια αντικειμενα στο δρομο τους πχ μηχανηματα-υλικα.

Labels: discuss_walks, fotis-ioanna

fotis-ioanna 21:18 0 COMMENTS

2ο περπατημα-Διακονιαρης

Η δευτερη μας δραση εγινε οπως κ η 1η κατα μηκος ενος ποταμου, του Διακονιαρη.Το προγραμμα ομωσ ηταν διαφορετικο γιατι αυτη τη φορα πηγαμε κ σε ενα σουπερ μαρκετ κ ηρθαμε σε αμεση επαφη με κοσμο εκτως ομαδα μας.Τα συναισθηματα μας ηταν πιο εντονα αυτη τη φορα ισως γιατι μεσα στο χωρο του σουπερ μαρκετ σχηματισαμε ενα κυκλο κ μαλλον δημιουργισαμε προβλημα στους πελατες φερνοντας σε αμηχανια κ εκεινους κ εμας.Η πορεια μας υστερα συνεχιστηκε στο ποταμι μετ'εμποδιων εξαιτιας των εργων που ηταν σε εξελιξη που θυμιζε εργοταξιο παρα ποταμι.

Labels: discuss_walks, fotis-ioanna

fotis-ioanna 21:10 0 COMMENTS

1o περπατημα-Μειλιχος

Η πρωτη μας δραση-περπατημα εγινε κατα μηκος του ποταμου Μειλιχου.Ηταν κατι περιργο για μας η συγκεκριμενη τοποθεσια λογου της φυσης κ οτι ηταν σιγουρα κατι το οποιο δεν ειχαμε ξανακανει κ ισως δεν ημασταν κ ετοιμοι, εξοπλισμο-σωματικα.Χωριστικαμε σε 2 ομαδες η καθε μια ακολουθησε διαφορετικη πορεια, η μια κινηθηκε πανω απο το ποταμι διατηρωντας σταθερη πορεια κατα μηκος του ποταμου,ενω η δευτευρη ομαδα κινηθηκε στη κοιτη του ποταμου.Η πορεια μας ειχε τερματισμο στη θαλασσα.Γενικοτερα η δραση ηταν ιδιαιτερη λογω κ της μορφολογιας του εδαφους

Labels: discuss_walks, fotis-ioanna

fotis-ioanna 20:57 0 COMMENTS

τελική παρουσίαση







Η δράση γίνεται στο Μείλιχο γιατί η τοποθεσία εμπλέκεται με τον αστικό ιστό.
Παράλληλα τα ιδιαίτερα φυσικά χαρακτηριστικά του (όπως πράσινο) διαφορο-
ποιούνται από αυτά της πόλης (όπως μπετόν).
Πριν τη δράση γίνεται ενήμερωση των κατοίκων της περιοχής για τη δυνατό-
τητα συμμετοχής τους στη δράση. Εκτός από τη μέλη της ομάδας λαμβάνουν
μέρος και άλλοι (πχ κάτοικοι). Αφετηρία της δράσης είναι η κοίτη του ποταμού
απέναντι από το Ολύμπιο θεραπευτήριο και η βασική της ροή φτάνει στις
εκβολές.
Στόχος είναι, εκτός από την κύρια πορεία, και η εξάπλωση της δράσης στον
αστικό ιστό προς το κέντρο της πόλης. Η δράση αυτή δεν θέτει ρόλους όπως
θεατές και ενεργά μέλη, αλλά ο θεατής μπορεί να γίνει ενεργό μέλος και
αντίστροφα.

















Labels: koukis_paneta_syriou

alexandra syriou 19:14 0 COMMENTS

περπατάει κανείς χωρίς ομώς να κινείται?

μπορεί αράγε κανείς να συνεχίσει την πορεία του καθήμενος στη μέση μιας πλατείας?

οι απορίες μας δεν σταματάνε ποτέ....

καθώς ολός ο κοσμός τρέχει και καθώς όλοι έχουν μια καθορισμένη πορεία κανείς δεν νοιαζέται τι γίνετε γύρω του

ο δικός μας ομώς ανθρωπός αράζει και ξαπλώνει στη μέση της πλατείας.

ο κόσμος και οι πορείες που τον "διαπερνούν" τον αναγκάζουν να συνεχίσει κι αυτός νοήτα την πορεία του.

ο περιπάτος του δεν σταματάει.

αντιθέτως γίνετε ακόμη πιο εμπλουτισμένος.

ο ¨σταματημένος περίπατος¨ αποκτά πλέον καινούριο ενδιαφέρον.

η στάση του προκάλει ενδιαφέρον στους περαστικούς.

γιατί αράγε σταματήσε να τρέχει οπώς ολούς εμάς τους τρελούς?

livadiotis theodoros 16:59 0 COMMENTS

αναγνώση βιβλίων στο κέντρο της πάτρας

μήπως ενοχλούμε οτάν διαβάζουμε στο δρόμο?

μηπώς είναι ενοχλητικό να σταματάς τα αυτοκίνητα για να τους διαβάσεις?

πρέπει κι αυτοί να ακούσουν.

τρέχουν ομώς και φεύγουν

στόχος μας να σταματήσουμε τον τρελό τους ρυθμό εστώ και για λίγο.

να κανούν μια στάση

να ακούσουν και να ξεφύγουν, να περιπλανηθούν μαζί μας μέσα από τα αγαπημένα μας αποσπασματά.

Labels: books, Mixalis - Theodoros

livadiotis theodoros 16:45 0 COMMENTS

ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ 1ο:

Ξεκινήσαμε να περπατάμε κατά μήκος του ποταμού Μείλιχου χωρίς να έχουμε μια καθορισμένη διαδρομή, παρατηρώντας τις δράσεις που συμβαίνουν γύρω από το ποτάμι και τις κινήσεις που χρειάζεται να κάνει κάποιος για να το διασχίσει ή να το παρακάμψει.Δημιουργήθηκε έτσι μια ενδιαφέρουσα εμπειρία και κίνηση άλλοτε μέσα στην κοίτη του ποταμού κάτω από γέφυρες ή ενδιάμεσα από φυτά και άλλοτε από απόσταση ακολουθώντας τη διαδρομή πλάι του.Όλη αυτή η διαδικασία κίνησης γινόταν είτε παρατηρώντας τις δικές μας κινήσεις είτε παρατηρώντας τις κινήσεις των άλλων ομάδων.Τελικά παρατηρήσαμε ότι ο ποταμός έμμεσα λειτουργεί ως οδηγός για μια διαδρομή αφού στην ουσία αυτός καθορίζει τις πορείες που μπορούν να πραγματοποιηθούν. Αυτό που μας κέντρισε το ενδιαφέρον είναι οι ενέργειες που γίνονται στο κέντρο του ποταμού και το πως αυτές μπορούν να αποτυπωθούν στο ίδιο το ποτάμι.


ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ 2ο:

Η δεύτερη δράση περπατήματος κατα μήκος του ποταμού Διακονιάρη εξελίχθηκε σε δυο φάσεις.Αρχικά πειραματιστήκαμε στους διαδρόμους του σουπερ μαρκετ τους οποίους και τους θέσαμε ως αστικούς δρόμους.Έτσι, προσπαθήσαμε να καταλάβουμε πως με την κίνηση ή τη στάση μας μπορούμε να επηρεάσουμε την κίνηση αυτών των διαδρόμων.Κάνοντας ένα κύκλο παρατηρήσαμε τις διάφορες αντιδράσεις των πελατών για τους οποίους πολλές φορές αποτελούσαμε εμπόδιο στην κίνηση τους.Στην συνέχεια ακολουθήσαμε για ακόμα μια φορά το ποτάμι συναντώντας διάφορα εμπόδια καθώς εκεί πραγματοποιούνται έργα.Οι σιδηροδρομικές γραμμές και τα διάφορα οχήματα- μηχανήματα αποτελούσαν ένα είδος παιχνιδιού και έδωσαν ένα διαφορετικό νόημα στο περπάτημα μας.Τα έργα που πραγματοποιούνταν διέγραφαν κατά κάποιο τρόπο την πορεία του ποταμού.


ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ 3ο:

Η τρίτη δράση του περπατήματος εξελίχθηκε κατά μήκος των γραμμών του τρένου και συγκεκριμένα των γραμμών στην περιοχή του λιμανιού.Αρχικά περπατήσαμε πάνω στις γραμμές ως μια ομάδα ακολουθώντας ο ένας τον άλλον.Δεν παρατηρήσαμε κάποια ιδιαίτερη δράση ανάμεσα στα μέλη της ομάδας αφού και η ώρα δεν το επέτρεπε .Ενδιαφέρον παρουσίαζε η μορφολογία του εδάφους καθώς δεν ήταν ομαλό λόγω των γραμμών και δημιουργούσε εμπόδια τα οποία καθόριζαν και άλλαζαν τις κινήσεις μας.Έτσι και αλλιώς λόγω της ώρας ήταν σκοτεινά επομένως ασυνείδητα οι γραμμές και τα βήματα μας απορροφούσαν τη μεγαλύτερη προσοχή.Όταν χωριστήκαμε σε δυο ομάδες ακολουθήσαμε την ομάδα στο χώρο του λιμανιού όπου εκεί οι κινήσεις μας είχαν μεγαλύτερη ελευθερία και ενδιαφέρον.Ακολουθήσαμε πορείες τις οποίες όριζε το ενδιαφέρον μας για κάποιοα σημεία του λιμανιού που παρουσίαζαν κάποια ιδιαίτερότητα π.χ μηχανήματα,άχρηστα υλικά κ.α

ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ 4ο:

Η τελευταία δράση περπατήματος πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Πάτρας με βασική ιδέα την ανάγνωση "αγαπημένων αποσπασμάτων" στο δεύτερο άτομο της ομάδας μας ακολουθώντας μια πορεία μέσα σε στοές.Κρατώντας και τα δύο μέλη της ομάδας ένα βιβλίο και διαβάζοντας, πότε η μία και πότε η άλλη ακολουθήσαμε τη διαδρομή και προσπαθήσαμε να παρατηρήσουμε και να καταγράψουμε τις αντιδράσεις των περαστικών.Αρκετοί αναρωτήθηκαν το λόγο της δραστηριότητας μας αυτής κάνοντας μας διάφορες ερωτήσεις.Άλλοι εξέφραζαν την περιέργειά τους με μορφασμούς ή απλά γελώντας.Κατα τη διάρκεια της δράσης αυτής το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε σε δύο σημεία.Από τη μια προσπαθούσαμε να καταλάβουμε το κείμενο του άλλου και να κατανοήσουμε το γιατί του αρέσει, και από την άλλη παρατηρούσαμε διαρκώς τις γύρω αντιδράσεις των άλλων.

Labels: discuss_walks

eleni tsopela 15:55 0 COMMENTS

30.6.08

ΙΣΟΡΡΟΠΩΝΤΑΣ στο ΔΙΑΚΟΝΙΑΡΗ

τελική δράση

Διαπιστωνοντας στην περιοχη την συνυπαρξη τριων διαφορετικων ποιοτητων στην πορεια του ποταμου θελαμε να τις αναδειξουμε με στοχο να μην ειναι αποκομενες η μια απο την αλλη.
Το παρελθον :η μνημη του νερου, του πρασινου, τησ πλημυρρας και των καταστροφων.
Το παρον : το εργοταξιο, η σκονη τα μηχανηματα ,οι τρύπες τα αδιεξοδα
Το μελλον: ο δρομος που θα δημιουργηθει ,η κυκλοφορια και οι νεες χρησεις.
Στο πρωτο μερος της δρασης μας ,αφου εμεις καταγραψαμε και βιωσαμε στοιχεια της περιοχης,απευθυνθηκαμε στους κατοικους και τους υποβαλαμε ερωτησεις σχετικα με τις ποιοτιτεσ του ποταμου, πως τις βιωνουν καθε φορα, τι εικονες ειχαν, τι θα ηθελαν να θυμουνται και τι ελπιζουν για το μελλον.
οι απαντησεις τους ηταν ποικιλες. απο νοσταλγια για το πρασινο, τα δεντροπεριβολα, τους καλαμιονες, αγανακτηση για την αργοπορεια των εργων, αισιοδοξια για την αναπλαση της περιοχης με το δρομο, απεχθεια και φοβο για το νερο και τις καταστροφες που προξενησε, ακομη και απορια και αγνοια για την υπαρξη του ιδιου του ποταμου καθως πλεον δεν υπαρχουν εμφανη στοιχεια του.
Με τα παραπανω σαν δεδομενα λοιπον θελησαμε η δραση μας να τονιζει το προβλημα αυτο και συμβολικα να ισορροπησουμε και να εξισωσουμε τις καταστασεις αυτες.
Δημιουργηθηκε ενα παιχνιδι με ηχους και video οπου προσπαθουμε να ισορροπησουμε σε 3 σημεια - φασεις του ποταμου.
Δημιουργουμε μικρες αυτοσχεδιες γεφυρες τραμπαλες εκμεταλευομενες στοιχεια που βρισκουμε στην περιοχη οπου προσπαθουμε να ισορροπησουμε ενω ταυτοχρονα καταγραφονται ηχοι απο το νερο του ποταμου που κυλαει σε υπογειους σωληνες, τον αυτοκινητοδρομο,
καθως και σχολιο των περαστικων που απορρουν με τισ πραξεις μας.
Σε σχεση με το περπατημα μας στην περιοχη η δραση μας ηταν πιο συγκροτημενη ξεραμε οτι ψαχναμε στοιχεια με συγκεκριμενα χαρακτηριστικα και ποιοτητες (το εργοταξιο, τη φυση, το δρομο).
Το τοπιο ειχε αλλαξει αρκετα απο την τελευταια φορα που ειχαμε παει επειδη το εργο του δρομου ολοκληρωνεται οι ανθρωποι που συμμετειχαν στη φαση της συνεντευξης για την αναγνωριση της περιοχης τωρα μαλλον γινονται απλα θεατες των προσπαθειων μας να βρουμε "ισορροπια" .
Σχολιαζουν τις πραξεις μας μαλλον με το φοβο οτι θα χτυπησουμε και να μην μπαινουμε μεσα στο εργοταξιο.
Πρακτικα στην καθημερινη τους ζωη η κινηση τους στην περιοχη και γυρω απο το εργοταξιο αρκετες φορες θα τους εχει οδηγησει σε παρομοια παιχνιδια.


Labels: m.drakouli _i.tziantzi

iwanna Tz 09:46 0 COMMENTS

ΔΙΑΚΟΝΙΑΡΗΣ WALKING









Labels: m.drakouli _i.tziantzi, m.drakouli_i.tziantzi

iwanna Tz 02:16 0 COMMENTS

ΜΕΙΛΙΧΟΣ WALKING




Labels: m.drakouli _i.tziantzi, m.drakouli_i.tziantzi

iwanna Tz 02:01 0 COMMENTS

δράση περισχοινισμού

τοπικά αντικείμενα






Labels: panos.kouros

panos kouros 01:08 0 COMMENTS

29.6.08

περπατΩΝΤΑΣ

ΜΕΙΛΙΧΟΣ 1

Μαζευτηκαμε στο ολυμπιο για την εναρξη της διαδρομης μας.....
Συζητησαμε και ξεκινησαμε αρχικα σαν ομαδα και αργοτερα σε μικροτερες ομαδες...ισως και ατομικα τη διαδρομη μας για να καταληξουμε μετα τη δυση του ηλιου στην θαλασσα οπου εκβαλει ο Μειλιχος και στη συνεχεια σε ενα κοντινο ουζερι. Κατα τη διαρκεια της διαδρομης αλλοι περπατουσαν στον δρομο και αλλοι στις οχθες, απαθανατιζοντας με φωτογραφιες σκιτσα οι κειμενα καποια στοιχεια που μας φανηκαν ενδιαφεροντα.. Πιστευω πως περισσοτερο ολοι μας ψαχναμε να βρουμε τι ηταν αυτο που αναζητουσαμε να ανακαλυψουμε.. Για αλλους η φυση, για αλλους η επαφη με τον ποταμο ... αλλοι απλα περπατουν. Ακολουθησαμε το ποταμι οπου φαινοταν σταματησαμε στα γεφυρακια που μας εκοβαν το δρομο.. καναμε στασεις, αρκετες παρακαμψεις και προς το τελος ισως καποιοι χαθηκαν για λοιγο μεσα στα στενα δρομακια και αδιεξοδα... Η υπαρξη ομως των συνοδοιπορων σε εβγαζε απο την ανασφαλεια ..Παρατηρησα πραγματα και εκανα σκεψεις που σιγουρα δεν θα με ειχαν απασχολησει κανοντας για καποιο αλλο λογο την ιδια διαδρομη. Ηταν για μενα τουλαχιστον μια εισαγωγη για τα επομενα περπατηματα και μια ακομα επαφη με την εννοια του περπατηματος.




ΜΕΙΛΙΧΟΣ 2

Σημειο συναντησης μας ηταν το Ολυμπιον απο οπου ξεκινησαμε το περπατημα ... Αρχικα μαζευτηκαμε ολοι πανω σε ενα γραφικο γεφυρακι πανω απο το ποταμι ενθουσιασμενοι και περιεργοι για το τι θα καναμε και τι ακριβως ψαχναμε ( σαν γνησια ποντικια της πολης ειδαμε επισης πρασιναδα και χαρηκαμε ). Περπατωντας αρχικα λοιπον ολοι μαζι , ποιο συγκροτημενα -επιφυλακτικα μαλλον- αφησαμε τη φυση και αρχισαμε να ακολουθουμε το ποταμι μεσα στον ιστο της πολης. Σιγα σιγα αρχισαν να δημιουργουνται μικρες ομαδες που αρχισαν να ξεκοβωνται απο το αρχικο group. Μεχρι που φτασαμε να περπαταμε ο ενασ ανεξαρτητα με τον αλλο , κανοντας μονο μικρες ομαδες οταν κατι μας τραβαγε την προσοχη και και θελαμε να το σχολιασουμε.... Οι ομαδες και τα ατομα κινουνταν ειτε μεσα στην κοιτη ειτε στα ορια του ποταμου καθως η προσβαση σε αυτη ηταν δυσκολη. Κυριο σημειο στασης μας στη διαδρομη ηταν ενα γκρεμισμενο σπιτι στα ορια του ποταμου πνιγμενο απο τα χορτα. Εκει αφου διαπληκτιστηκαμε με καποιους γειτονες τους οποιος ενοχλησε ή τους φανηκε υποπτη η παρουσια μας κοντα στο σπιτι τους συνεχισαμε τη διαδρομη μας. Πολλες φορεσ χασαμε το ποταμι και βρεθηκαμε μπλεγμενοι σε πολυκατοικιες ακαλυπτους και αδιεξοδα, ψαχνοντας στοιχεια που θα μας οδηγουσαν ξανα στη σωστη διαδρομη. Στο δρομο μας το ποταμι διακοπτωταν απο την εθνικη οδο. Ενας τελειος διαφορετικος κοσμος κυριαρχουσε πανω στο επιπεδο του δρομου και κατω απο αυτον εκει οπου κυλουσε το ποταμι. Μια μεγαλη κατηφορα στην οποια κυλιστηκαμε παιζοντας τα βαρελακια ενωνε τις δυο αυτες σταθμες και μας ξαναφερε στο επιπεδο του νερου. Συνεχισαμε την πορεια μας στην οχθη του ποταμου οπου ενα μεγαλο τσιμεντενιο οριο το διαχωριζε απο τις κατοικιες, καθως το ποταμι κυλουσε προς τη θαλασσα. Προς το τελος της διαδρομης και την εξοδο του ποταμου στη θαλασσα συναντησαμε εναν προσφυγικο καταυλισμο με ανθρωπους που επλεναν ρουχα στα οχι και τοσο καθαρα νερα του.


ΔΙΑΚΟΝΙΑΡΗΣ 1

Ξεκινησαμε την διαδρομη μας αναποδα αυτη τη φορα. Κινηθηκαμε απο τις εκβολες του διακονιαρη προς την πηγη του. Περπατησαμε στον μελλοντικο δρομο που θα πραγματοποιηθειστη θεση του ποταμου. Το μεγαλυτερο μερος της διαδρομης ηταν ενας χωματοδρομος πλαισιωμενος απο σιδερα μπετονενιους κυλινδρους και τρυπες στο εδαφος. Ενα εργοταξιο στη θεση ενος ποταμου. Περπατησαμε και ειδαμε ανθρωπους να κανουν βολτα, παιδια να παιζουν στις τρυπες και στουσ αμμολοφους... Δεν ειμαι σιγουρη αν αυτες οι εικονες ταιριαζαν καλλυτερα στην παρελθουσα κατασταση ,στον μελλοντικο δρομο ,η στο τωρινο εργοταξιο. Το σιγουρο ειναι οτι ηταν εκει και μας εδιναν ενα ακομη πατημα να αναλογιστουμε το τι συμβαινει εκει. Η απουσια του ποταμου γινοταν ιδιαιτερα εντονη με την παρουσια μεγαλων τρυπων και ανοιγματων στο εδαφος οπου μεσα σε αυτες δεν φαινοταν κατι παραπανω απο τσιμεντο και σκουπιδια. Ο συννεφιασμενος σκοτεινος ουρανος εκεινη τη μερα συμπληρωνε αυτο το σκηνικο που καποιες στιγμες φαινοταν πολυ αισιοδοξο. Η διαδρομη μασ ελαβε τελος οταν συναντησαμε το ηδη κατασκευασμενο κομματι του δρομου.


ΔΙΑΚΟΝΙΑΡΗΣ 2

Η διαδρομη μας ξεκινησε απο τις εκβολες του διακονιαρη οπου διπλα στις ραγες του τρενου, μεγαλα μηχανηματα εκσκαφης, περιφραγμενοι με διχτυ εργων χωροι και τρυπες σκουπιδια και βαλτονερα ειναι αυτα που συνθετουν την εικονα του ποταμου η οτι εχει απομεινει απο αυτον. Η διαδρομη μας ειχε σαν στοχο να καταληξουμε στις πηγες του ποταμου. Ολη η διαδρομη θυμιζε ενα μεγαλο εργοταξιο το οποιο στο μελλον θα γινει δρομος- χωματα πετρες μπαζα τσιμεντο χαντακια τρυπες και αδιεξοδα- ειναι η τωρινη του μορφη. Περπατουσαμε σε μικρες ομαδες η και ο καθενας μονος του προσπαθωντας να ανακαλυψουμε τα ιχνη του νερου η στοιχεια που θα μας τραβουσαν το ενδιαφερον.π.χ. τι κρυβοταν πισω απο τους ψηλους τσιμεντενιους τοιχους που βρισκοταν δεξια και αριστερα μας. Η μονη επαφη με το νερο εκτοςαπο καποια σημεια που αυτο σε παρακαμψη ερχοταν στην επιφανεια ηταν μονο ο ηχος του και καποιες αντανακλασεις στο βαθος σωληνων πανω στο μπαζωμενο ρεμα. Στο δρομο σχηματισαμε ολη η ομαδα μια αλυσιδα ανθρωπων μεσα στο εργοταξιο πανω σε ενα στενο περασμα ,προκαλωντας την περιεργια των περαστικων και των κατοικων. Τελος καταληξαμε στο σημειο που το εργοταξιο δινει τη θεση του στον ετοιμο πλεον δρομο παιρνοντας τη μελλοντικη του μορφη.

ΣΤΟΕΣ 1

Περπατησαμε ,διαβασαμε .Ενας συνδιασμος αναγνωσης ,περπατηματος συζητησης και ολα αυτα υπο την προυποθεση να μη σε πατησει καποιο αυτοκινητο εσενα η τον συνοδοιπορο σου.... η επιλογη του βιβλιου ισως οχι τυχαια , ο καθενας κατι εδειξε με την επιλογη του στον ιδιο η στους αλλους. Οι περαστικοι κοιταζαν τα ζευγαρια που ειχαμε σχηματισει και διαβαζοντας επαναλαμβαναν την ιδια διαδρομη σε στοες και πεζοδρομια .Δυο τοσο οικιες ενεργειες (διαβασμα- περπατημα) προκαλεσαν αρκετο ενδιαφερον. Συνδιασαμε σημεια της διαδρομης με κομματια του βιβλιου που διαβαζαμε η μας διαβαζαν...

ΣΤΟΕΣ 2

Η δραση ηταν καθορισμενη ο καθενας τυχαια θα σχηματιζε ζευγαρι με καποιο μελος της ομαδας και ακολουθωντας μια συγκεκριμενη διαδρομη μεσα απο 4 στοες θα διαβαζε ο ενας στον αλλο αποσπασματα απο ενα αγαπημενο του βιβλιο. Δυσκολο εγχειρημα να πρεπει να περασεις το δρομο να μην βλεπεις μπροστα σου καθως διαβαζεις , να πρεπει να γινεις κατανοητος στον αλλο και να τον επηρεασεις με αυτο που του διαβαζεις καθως θελεις να καταλαβει γιατι εχεις επιλεξει αυτο το κειμενο. Να προσπαθεις να κρατας επαφη με οσα γινονται γυρω σου, να παρατηρεις τις αντιδρασεις των περαστικων που απορουν καθως βλεπουν ομαδες ατομων με ενα βιβλιο στο χερι να μετακινουνται γυρω γυρω σε μια περιοχη .Να επηρεαζεσαι απο τις ποιοτητες του χωρου απο το φως και την ησυχια στις στοες , απο τη βουη και την κινηση στο δρομο και αυτα να περνανε στην αναγνωση σου.Οι ποιοτητες του χωρου αλλαζουν απο την παρουσια των ομαδων και τον χαρακτηρα της δρασης τους, την αναγνωση, το ρυθμο της κινησης τους που ειναι αργος σε σχεση με τη φυσιολογικη γρηγορη κινηση της πολης. Ακομη εξαιτιας των αποσπασματων που ακουγες αλλαζε και η αντιληψη που ειχες εσυ ο ιδιος για το χωρο... ( μαλλον το οτι ενα βιβλιο σε ταξιδευει ) εδω γινοταν πραξη. Εκανες ευχαριστες και αστειες σκεψεις επεφτες σε περισυλλογη αλλαζε η διαθεση σου και αλλαζε και η αντιληψη σου για το χωρο.

Labels: discuss_walks

iwanna Tz 22:59 0 COMMENTS

EΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
WORKSHOP

  • about
  • interview
  • walk 1
  • walk 2
  • walk 3
  • walk 4-5
  • discuss walks 1-3
  • walk action videos wiki
  • walk documentation

MAΘΗΜΑ
COURSE

  • the_walks
  • discuss_walks
  • instructions
  • see_this
  • hear_this
  • verbal_acts

MAΘΗΜΑ: ΕΡΓΑ
COURSE: PROJECTS

  • d.aidoni_l.anagnwstou_m.biza
  • e.karystinaiou_r.kouvara
  • eirini_marina_polina
  • x.vathi_n.kakali
  • KMwraitis
  • nora.demjaha

  • e.dimitropoulou_e.rembi
  • n.karampini_v.mavridou
  • PERIMPLAZONES
  • m.kanaki_k.leontiadou
  • m.triantafillidou_e.palaiologou_k.mwraitis
  • koukis_paneta_syriou
  • m.drakouli _i.tziantzi
  • vasilopoulou-tsopela

ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ
LECTURE REFERENCES

  • DEL.ICIO.US/KOUROS

ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΜΕΛΕΤΗ
TEXTS

  • KEIMENA MAΘΗΜΑΤΟΣ
  • THE QUESTION OF "PUBLIC SPACE"
  • PUBLIC ART AS PUBLICITY
  • ΨΥΧΟΓΕΩΓΡΑΦΙΑ
  • Frequently Asked Questions about the Public Domain
  • ΑΣΤΙΚΟ ΚΕΝΟ: Η ΔΡΑΣΗ ΩΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ...

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
PARALLEL ΙNTERVENTIONS

  • vanda.chalyvopoulou
  • kostas.daflos
  • nikos.kazeros
  • panos.kouros
  • d.giannisis-p.kouros

Α-ΚΤΙΣΤΟ & ΜΑΘΗΜΑΤΑ
UN-BUILT & COURSES

  • Α-ΚΤΙΣΤΟ
  • ΗΡΙΔΑΝΟΣ
  • ENTROPIC GARDENS
  • ARS_HISTORIA
  • PHOTOSHOP THEORY
  • ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΚΤΙΣΤΟ: ΤΟΠΙΚΕΣ ΟΥΤΟΠΙΕΣ & ΑΣΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΕΣ

ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
LINKS-LABORATORY FOR VISUAL ARTS

  • CONSTRUCTING THE PUBLIC SPHERE (2007)
  • ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ (2006-07)
  • ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΕ ΑΟΡΙΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ (2006-07)
  • ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ (2006-07)
  • ΜΝΗΜΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ (2005-06)
  • A COLLECTIVE MNEMONIC CONSTRUCTION (2005-06)

AΡΧΕΙΟ

  • 02/03/2008 - 09/03/2008
  • 09/03/2008 - 16/03/2008
  • 16/03/2008 - 23/03/2008
  • 23/03/2008 - 30/03/2008
  • 30/03/2008 - 06/04/2008
  • 06/04/2008 - 13/04/2008
  • 13/04/2008 - 20/04/2008
  • 20/04/2008 - 27/04/2008
  • 27/04/2008 - 04/05/2008
  • 04/05/2008 - 11/05/2008
  • 11/05/2008 - 18/05/2008
  • 18/05/2008 - 25/05/2008
  • 25/05/2008 - 01/06/2008
  • 01/06/2008 - 08/06/2008
  • 08/06/2008 - 15/06/2008
  • 15/06/2008 - 22/06/2008
  • 22/06/2008 - 29/06/2008
  • 29/06/2008 - 06/07/2008
  • 06/07/2008 - 13/07/2008
  • 13/07/2008 - 20/07/2008
  • 28/09/2008 - 05/10/2008